Augustin Oancea de la Tinmar vrea să ajungă la afaceri de 1 mld. euro. A început cu vânzarea de pantofi şi a ajuns cel mai puternic antreprenor din energie

zf.ro

A început cu vânzarea de pantofi şi a ajuns cel mai puternic antreprenor din energie, cu un business de 730 mil. euro. Care sunt planurile lui viitoare?

Augustin Oancea, omul din spa­tele grupului energetic Tin­mar, vrea ca în cinci ani de zile să ajungă la o bază de cir­ca 3 milioane de clienţi cas­nici, cifră care echivalează cu o treime din piaţa de profil. Italienii de la Enel de exemplu, au 2,8 milioane de puncte de consum.

La acel moment, businessul grupului Tinmar ar putea sări de pragul de un miliard de euro în contextul în care anul trecut afa­cerile consolidate au fost de 730 mil. euro. Cea mai mare parte a încasărilor este adu­să de par­tea de energie electrică, 70%, restul venind din co­merţul cu produse petroliere şi gaze naturale.

Pentru a ajunge la 3 milioane de casnici, Oancea va pune la bătaie 4 milioane de euro şi va angaja sute de oameni astfel încât ofertele de energie să ajungă la publicul-ţintă. Atacul asupra acestui segment vine în contextul în care concurenţa acerbă din domeniul clienţilor comerciali a redus marjele furnizorilor. Dincolo de a le aprinde becul în case, Oancea vrea să alimenteze şi maşinile consumatorilor săi, fiind interesat să dezvolte o reţea de staţii electrice la nivel naţional. Antreprenorul nu vrea să vândă către un investitor, dar nu exclude o posbilă listare la bursă, atunci când va fi cazul.

După ani de tăcere, Augustin Oancea, cel mai puternic antreprenor din energie, iese pu­blic pentru a-şi anunţa planurile de extindere, în­tr-un interviu acordat ZF. „Eu sunt inginer ca pregătire academică, dar specializarea mea este comerţul. Am înce­put să fac comerţ din tim­pul facultăţii, prima afa­cere fiind cu încălţă­min­te şi obiecte vesti­men­tare. Aveam maga­zine pe toată Valea Pra­hovei.“

În 2001 decide să părăsească acest domeniu şi să intre în segmentul energetic, Oancea spunând că la acel moment a înţeles că este mai bine să-şi continue activitatea într-un domeniu în care există o acumulare de stocuri. Spune că nu a avut niciun sprijin politic, chiar dacă la începutul anilor 2000 accesul în piaţa energiei se făcea de cele mai multe ori în baza unor conexiuni puternice cu decidenţii momentului.

„Primul segment pe care l-am abordat a fost distribuţia de produse petroliere. Este o piaţă pe care am învăţat-o alături de oamenii pe care i-am adus alături de mine. Nu am avut niciodată un sprijin politic şi nu am nici acum afiniţăţi politice. Nu am avut acces la contractele cu energie ieftină hidro. Tinmar a obţinut licenţa de furnizare în 2004, dar abia în 2007 am avut primul client.“

În 2007, compania era un business de 17 milioane de euro. Anul trecut, grupul Tinmar a avut la nivel consolidat 730 de milioane de euro, iar în cinci ani de zile ar putea trece pragul de un miliard de euro, principalul vector de creştere fiind piaţa consumatorilor casnici, segment care va fi complet liberalizat la finalul anului viitor.

„Ţinta este să ajungem la 3 milioane de consumatori casnici în cinci ani de zile. Până acum am investit un milion de euro pentru dezvoltarea soft-urilor necesare, pentru call-center, pentru infrastructură, dar bugetul este de 4 milioane de euro pentru a ajunge la nivel naţional. Vom veni cu o ofertă completă şi complexă pentru a ne îndeplini această ţintă.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2016

Acest site folosește cookies, pentru a-ți oferi o experiență cât mai bună. Navigarea siteului înseamnă că ești de acord cu politica de utilizare.